
یکی از نیازهای ضروری برای هر وسیله برقی که در منزل یا محل کارمان استفاده می کنیم، دستگاه های محافظ است. اما چرا داشتن این دستگاه برای وسایل برقی ضروری است؟
تمام دستگاه های برقی مورد استفاده شما شامل تلفن همراه، تلویزیون، لپ تاپ، کامپیوتر، یخچال، کولر، ماکروفر یا دستگاه های برقی صنعتی همگی برای کارکردن دامنه مشخصی از آمپر و ولتاژ را استفاده می کنند. این دامنه آمپر و ولتاژ در دستگاه های مختلف متناسب با قدر آن متفاوت است.
اما نکته کلیدی اینجاست که نباید آمپر و ولتاژ از این دامنه خارج شود یا نوسانات زیادی بین این محدوده داشته باشد.
به طور مثال یک یخچال 2500 وات و تا 10 آمپر برق مصرف می کند. اگر جریان برق افزایش یابد به یخچال صدمه وارد می کند. در بسیاری از کشورها استانداردهای سیستم برقی اجازه نوسان به برق را نمی دهد اما همانطور که همه می دانیم در کشورها نه تنها شاهد قطع و وصل های پیاپی برق در فصول مختلف سال هستیم بلکه این نوسانات شامل میزان جریان برق هم شده است.

گاهی مشغول تماشای تلویزیون هستیم که بی اطلاع برق قطع می شود. چند دقیقه بعد دوباره برق وصل شده و خوشحال به سراغ تلویزیون می رویم، اما مجدد برق قطع می شود.
تکرار این قطع و صل شدن ها صدمات زیادی به سیستم های برقی وارد می کند و در اکثر مواقع باعث سوختن این وسایل می شود.
لذا در شرایطی که شاهد افزایش عجیب قیمت ها بخصوص در لوازم صوتی و تصویری و خانگی هستیم حفاظت از این وسایل مقابل نوسانات برق ضروری است.
برای جلوگیری از صدمات نوسانات و قطع و وصل های پیاپی دستگاه های مختلفی وجود دارد که مهمترین آن ها استابلایزر و دستگاه های محافظ هستند.
استابلایزرها نوسانات جریان برق را گرفته و برق یکنواخت به دستگاه یا سیستم شما وارد می کنند.
دستگاه های محافظ اما در برابر قطع و وصلی و نوسانات برق واکنش دیگری دارند. آن ها جریان برق را متناسب با دامنه تعریف شده برای هر وسیله قطع می کنند و ثانیه ها یا دقایقی بعد دوباره آن را وصل می کنند تا دستگاه صدمه نبیند.
نکته مورد توجه این است که هر دستگاه محافظ مخصوص به خود را دارد. محافظ صوتی و تصویری، با محافظ یخچال و با محافظ کولر متفاوت است. همچنین به دلیل مصرف بالا برخی محافظ ها را بدون سیم می سازند که باید این نکته هم توجه داشت.
در مطلب بعدی درباره نحوه انتخاب محافظ لوازم برقی توضیح خواهیم داد.